Setembre

8 de setembre

NAIXEMENT DE LA VERGE MARIA

Patrona principal de l’arxidiòcesi

En celebrar el naixement de Maria, la Mare del Salvador, l’Església s’omple de joia i demana la pau; aquella pau que la redempció de Crist ens portarà. En efecte, aquest naixement gloriós representa l’aurora que precedeix el sol, que és Jesucrist. De molt antic l’Església de l’orient ha solemnitzat aquest dia i ben aviat, en temps del papa Sergi, (700) s’estengué a l’occident. A casa nostra, l’Església diocesana celebra el seu patronatge i també ho fan moltes esglésies i ermites dedicades a la Mare de Déu.

11 de setembre

BEAT  BONAVENTURA GRAN, RELIGIÓS

Miquel Baptista Peris, nasqué a Riudoms l’any 1620. Després de la mort de la seva muller ingressà a l’Orde dels Frares Menors al convent de Sant Miquel d’Escornalbou. Fundà un convent a Roma on promogué la reforma de l’Orde. Fou amic i conseller de quatre papes. Era conegut com fra Bonaventura de Barcelona. S’adormí en el Senyor a Roma l’any 1684. Fou beatificat l’any 1906.  El seu cos es venera a la parròquia de Sant Jaume de Riudoms, que celebra la seva festa el dissabte més proper al 24 de novembre, data del seu naixement.

 18 de setembre

SANT PIUS DE PIELTRECINA, PREVERE

La memòria del Sant Pius de Pieltrecina està inscrita en el calendari litúrgic de l’Església el dia 23 de setembre. A Tarragona se celebra avui perquè el dia 23 està ocupat per la solemnitat de Santa Tecla. Sant Pius de Pieltrecina, de l’Orde Menor dels Frares Caputxins, fou agraciat amb grans carismes místics, entre ells els estigmes de la Passió de Crist en el seu cos. La seva vida fou un reflex viu de Sant Francesc d’Assís en l’Ordre del qual professà. La devoció a Sant Pius promou l’amor als pobres i una vida de pregària molt intensa. És també un sant taumaturg.  

23 de setembre

SANTA TECLA, VERGE I MÀRTIR   PATRONA PRINCIPAL DE LA CIUTAT DE TARRAGONA

La vida de santa Tecla és tributària de les anomenades “Actes de Pau i de Tecla”. La tradició hagiogràfica la considera deixebla de sant Pau i protomàrtir. El seu culte s’estengué tant a l’orient com a occident. És titular de la Catedral Metropolitana i patrona de la ciutat de Tarragona. Des de 1321 es venera a Tarragona la relíquia insigne del seu braç. 

25  de setembre

LA MARE DE DÉU DE MISERICÒRDIA

A la ciutat de Reus des del 1592 es venera a Santa Maria sota la invocació de la “Mare de Déu de Misericòrdia”. Té un santuari dedicat a la sortida de la ciutat, prop del vell camí de Cambrils, on, segons la tradició piadosa, Maria s’aparegué a Isabel Besora. El santuari és lloc de pregària per molts reusencs i avui se’n celebra la festa gran.